Manifesta 15 reis -Barcelona 29 okt/3 nov 2024

Manifesta Barcelona 2024

Manifesta 15 vindt plaats gedurende 12 weken, in 12 steden in de grootstedelijke regio Barcelona.

Manifesta 15 heeft tot doel de relaties tussen kunst, cultuur en samenleving opnieuw vorm te geven door sociaal-ecologische veranderingen te onderzoeken en te katalyseren. Dit alles terwijl we in voortdurende dialoog zijn met zowel lokale gemeenschappen als internationale culturele producenten.

Van 8 september tot 24 november 2024 zal Manifesta werken op buitengewone locaties die symbool staan voor de thematische en conceptuele aanpak van de editie. De biënnale wil nieuwe, lokale perspectieven bieden op de steeds veranderende structuur en geschiedenis van de regio.
Vanwege het nomadische karakter vindt elke editie elke twee jaar een nieuwe plaats plaats, omdat deze wordt uitgenodigd door een gaststad. In het geval van Manifesta 15 werd het Bod geschreven door de gemeenteraad van Barcelona en ondersteund door 11 steden in de grootstedelijke regio: Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Granollers, L’Hospitalet de Llobregat, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès en Terrassa.

Manifesta 15 zal groter zijn dan welke voorgaande editie dan ook, verspreid over een gebied van 3000 km/2, met een bevolking van 5,1 miljoen inwoners, terwijl het – voor het eerst in de geschiedenis van Manifesta – wordt georganiseerd door 12 steden.
Op weg naar Manifesta 15
Er zijn veel redenen die verklaren waarom Manifesta werd uitgenodigd om te helpen verandering in de regio te bewerkstelligen. De afgelopen jaren hebben talloze factoren invloed gehad op de stedelijke ontwikkeling van Barcelona. Deze omvatten: de snelle gentrificatie van de kustlijn en natuurgebieden, het gebruik van land voor vastgoedontwikkeling, de introductie van het Super Block-model en het gebruik van land voor industriële transformatie. De uitbreiding van de stad is beperkt vanwege de natuurlijke barrières van de rivieren, de zee en de bergen. Rurale en/of beschermde gebieden lopen echter gevaar als gevolg van de uitbreiding van de economische ontwikkelingen.
Het bod voor Manifesta in Barcelona werd ook gedreven door de inzet van de stad voor culturele decentralisatie. Manifesta 15 Barcelona Metropolitana heeft tot doel nieuwe manieren te bouwen waarop sociale en artistieke gemeenschappen verbinding kunnen maken met lokale infrastructuren. Het wil de culturele aandacht verschuiven naar de buitenwijken en aangrenzende gebieden van de stad en zo de samenwerking tussen de grootsteden bevorderen. Manifesta, bekend om zijn nomadische karakter, legt de nadruk op het creëren van locatiespecifieke structuren die zich richten op lokale stemmen en herinneringen, ondersteund door uitgebreid onderzoek in gaststeden twee jaar voorafgaand aan de biënnale.

Door middel van gezamenlijk kritisch onderzoek waarbij lokale en internationale kunstenaars, architecten en denkers betrokken waren, vormde het pre-biënnaleproces, geleid door het Manifesta 15-team samen met Urban Creative Mediator Sergio Pardo en Manifesta-directeur Hedwig Fijen, de conceptuele basis voor de biënnale. Onderzoekers concentreerden zich op geselecteerde onderwerpen – het balanceren van conflicten, genezing en zorg, en het voorstellen van toekomsten – die verband houden met drie belangrijke locaties: de Llobregat-delta, het Collserola-gebergte en de Besòs-rivier. Deze collectieven werkten samen met lokale gemeenschappen en ontdekten verborgen archieven en herinneringen om een tweejaarlijks programma vorm te geven in meerdere steden, gericht op deze drie clusters.

https://manifesta15.org

Datum: 29 oktober/ 3 november 2024

Kosten: € 1085,00 per persoon
Toeslag: € 430,00 indien in een single kamer ( 2-persoonskamer )

Barcelona is bij velen bekend, maar Manifesta weet altijd weer een andere kant te belichten van een gebied of een stad. Het is ook niet alleen Barcelona waar Manifesta plaatsvindt. De kleinere steden erom heen zijn ook zeker interessant. Barcelona blijft sowieso altijd een feest om te bezoeken.

PROGRAMMA                  

29 oktober

Vertrek om 20.55 uur vanaf Schiphol naar Barcelona met KLM.
Aankomst om 23.05 uur en met eigen bus naar het hotel in centrum van Barcelona.
Inchecken en vrije avond.

30 oktober

Ontbijt in de ochtend
Om 09.30 uur vertrek naar de eerste venue van Manifesta – rondleiding met lokale gids.
In de middag vrij om andere venues te bekijken. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het zit met vervoer naar de steden om Barcelona heen.

31 oktober

Ontbijt in de ochtend
Om 09.30 uur vertrek naar andere venue van Manifesta en om 10.00 uur een rondleiding.
De middag vrij om Manifesta verder in te duiken.

1 november  

Ontbijt in het hotel
Bezoek Manifesta of de stad op eigen gelegenheid.

2 november

Ontbijt in het hotel 
Gelegenheid om Manifesta te bezoeken of andere bezienswaardigheden in Barcelona.
Op verzoek kunnen we ook een andere excursie doen, maar meer informatie later hierover.
Optioneel – gezamenlijk afsluitend diner in Barcelona.

3 november

Ontbijt in de ochtend
Vrije dag in Barcelona
Vertrek naar de luchthaven om 17.30 uur.
Vlucht vertrekt om 19.55 uur – aankomst Schiphol om 22.15 uur.

Rechtstreekse vlucht Amsterdam – Barcelona met KLM.
12 Kg handbagage.
Luchthavenbelastingen en toeslagen (onder voorbehoud).
Transfer airport Barcelona – hotel en v.v.
5 Dagen OV kaart Barcelona.
Toegangskaart Manifesta.
2 x rondleiding Manifesta met lokale gids.
5 overnachtingen in Barcelona met ontbijt in gedeelde 2- persoonskamer
Reisbegeleiding vanuit Nederland.
Garantieregeling.

Hotel

                                                     Hotel Catalonia Diagonal ****
Een perfecte locatie in Barcelona in de wijk Eixample. Op 300 meter La Pedrera, maar ook de wijk Gracia en Placa Catalunya zijn op loopafstand. Er is een seizoensgebonden zwembad met een heerlijk dakterras. De kamers zijn prima en compact. In de ochtend een goed ontbijt buffet.